Jak vypsat souřadnice bodů v AutoCADu

18.04.2012 11:33

Tento návod Vám ukáže, jak popsat body v AutoCADu jejich souřadnicemi:

pozn. Aby níže uvedený návod fungoval, výkres nejprve uložte !!!

Textový návod:

Krok 1: Nakreslete si svoji konstrukci a umístěte ji do počátku souřadného systému. Vytvořte si symbol pro popis bodu např. kolečko s křížkem. Doporučuji cokoliv s kružnicí.

 

Krok 2: Definujte atribut

Název: COORD

Výzva:COORDVALUE

Výchozí: XY=

Klikněte na tlačítko vedle položky Výchozí. V následujícím okně z rolovacího menu "Kategorie pole" vyberte položku Objekt a pomocí tlačítka "Typ objektu" vyberte pouze kružnici. Ve sloupci "Vlastnosti" označte položku "Střed" a pomocí možností vlevo upřesněte vaše požadavky.

Po potvrzení pomocí "OK" vložte text COORD nad Váš symbol.

 

Krok 3: Vytvořte blok

Označte Váš symbol i s textem COORD a v sekci "Blok" stiskněte "Vytvořit". Zadejte název bloku a vlevo dole zaškrtněte volbu "Otevřít v editoru bloků".

V Editoru vyberte položku "Bod" a natáhněte jej od středu kružnice k textu COORD. (2x klik pravým tlačítkem myši) Editor zavřete a blok uložte.

 

Krok 4: Nakopírujte blok

Nyní nakopírujte blok do bodů, které chcete popsat jejich souřadnicemi. Nelekejte se, souřadnice na pohled zůstávají stejné jako u prvního bloku. Po nakopírování bloků do bodů, jeden blok označte a v liště "Blok" stiskněte "Upravit". V editoru nic neměňte a jen jej znova zavřete a blok opět uložte.

Nyní už by měly být souřadnice Vašich bodů vypsány korektně.

 

Videonávod:

Pozn.: Používám AutoCAD 2011